Total Quiz VIII

Archived questions and answers to AE's history contest. See the category link below for more questions
Contents »
Questions for the 8th edition of the Total Quiz, held jointly between All Empires and Heavengames, are listed below.

-- Summary and Results --
Total Quiz VIII (Series) Champion: Kolovrat
Quiz Title  Date  Champion  Moderator
Total Quiz VIII-5  April 2003  Kolovrat  TJK
Total Quiz XIII-4  Feb. 2002  AwayGlyndwr  TJK
Total Quiz XIII-3  Feb. 2003  Kolovrat  TJK
Total Quiz VIII-2  Dec. 2002  Imperator Invictus  TJK
Total Quiz VIII-1  Nov. 2002  Kolovrat  TJK

Total Quiz questions viewing options: Click here to hide answers


Total Quiz VIII Part 1

1. Who was the last Spartan King?
Answer: Agesipolis III (219-215). Moderator's Note: "Agesipolis III was last spartan king from AGIADAI dynasty, however there were kings from EURYPONTIDAI dynasty where the last ruler was Nabis. There are also some evidences about next ruler - Laconicus."
2. Who was the main French Minister between 1726 and 1743?
Answer: Cardinal Andre Hercule de Fleury
3. Who was known as the "cocher de l'Europe" (complete name)?
Answer: Etienne François duc de Choiseul
4. Which group defeated the Mongols in 1277 in a battle where the Mongols fought on foot instead of on horseback?
Answer: Mameluks
5. Which "Augustus" became a "Basileus"?
Answer: Heraclius, when he changed the language of the empire from Latin to Greek
6. Which brilliant commander carried a mace with a dagger-in-a-fist design and used war wagons and hand cannons against his enemies?
Answer: Jan Zizka
7. Which group of Steppe Nomads had a rather small bow, having a unique forward curve at its tips instead of a stiff ear as seen in the bows of other nomads?
Answer: Scythians (Editor: The answer given may not be the only correct answer)
8. In 1645 an Army was re-made largely by one man. This army went on to win the war in which it was embroiled, and the man who re-made it went onto lead the country. What was this army, who was the man, and what war did it win?
Answer: The New Model Army, created by Oliver Cromwell, which won the English Civil War
9. What were the machines which became known as tanks first intended to be named?
Answer: Land Battleships (Landship)
10. A most famous Prussian cavalry charge made by one cavalry regiment resulted in the breaking of 20 infantry battalions and the capture of 66 colors. What was the battle and what was the cavalry regiment?
Answer: Battle of Hohenfriedberg 1745 (Polish: Battle of Strzegom-Dobromierz) and the Dragon Regiment of Bayreuth (Bayreuth-Dragoner)
11. What was the last French victory (in battle) during 1815 campaign?
Answer: Battle of Roquencourt, 1st July 1815 when the French cavalry commanded by Gen. Exelmans defeated the Prussian cavalry brigade of Gen. Sohr Sources: J.G. Gallaher "The Iron Marshal a biography of Louis N. Davout" Also acceptable (and more correct answer): Bavilliers July 8, 1815
12. The original main use for fingerprints in police practice was not that to find who was present on a crime site, but to identify people: in fact, habitual criminals used to give false names in order to avoid the more severe penalty due to their relapse into crime. Still, at first, another system was the more commonly used to identify people. What was that system called, what did it consist of, and who invented it?
Answer: 1)It was called "anthropometry"; 2)it consisted of taking a series of body measurements 3) it was invented by Alphonse Bertillon. Extra information: The Bertillon system was abandoned world-wide in favor of fingerprints because it failed to provide reliable and unique measurements and was too cumbersome to administer in a uniform manner; moreover, fingerprints have more uses than simple identification, since they can be a proof that a certain person touched a certain thing. A. Bertillon, was a pioneer of modern police practice, and even if his anthropometry did not survive, other methods he invented did, like the use to systematically photograph a crime scene, and that of taking pictures of arrested people, in front and in profile.
13. In 1809, a very famous monarch was victim of a theft. Only a convicted criminal, turned detective, managed to solve the case. 1)Who was the monarch? 2)What has been stolen? 3)Who solved the case? 4)Why this latter person is very important in the history of police corps?
Answer: 1)Napoleon Bonaparte 2)An emerald necklace he had granted to his wife Josephine 3)Eugène Vidocq 4)Vidocq was the first chief of the famous French Police Corp Brigade de la Sûreté (Security Brigade), and is considered the first modern detective of the world
14. When was Israel officially declared as State?
Answer: May 14th 1948
Question Authors: (user who contributed the question) 1. Not Available; 2. Not Available; 3. Not Available; 4. Not Available; 5. Not Available; 6. Not Available; 7. Not Available; 8. Not Available; 9. Not Available; 10. Not Available; 11. Not Available; 12. Not Available; 13. Not Available; 14. Not Available;


Total Quiz VIII Part 2

1. Who made the "October Manifesto?"?
Answer: Tsar Nicholas II(219-215) Alternative answer: "Sergey Witte who was the real author"
2. Which country did Charles V (who later became emperor) rule first?
Answer: Burgundy
3. Which nomadic group invaded Armenia, Cappadocia, Cilicia, and Syria in 395 AD?
Answer: Huns
4. In 1941, the body of a great conquerer was exhumed and a sculpture was made from his skull. Who was this conquerer?
Answer: Tamerlane / Timur Lenk
5. Who was the leader of the force that captured Constantinople in 1261?
Answer: Alexius Strategopulus
6. Who did Draumait Mac Murchada invite to help him recover his kingdom of Dublin in 1170?
Answer: Strongbow, Earl of Pembroke
7. How did the Nobel family (of the Nobel Prizes) earn most of their fortune?
Answer: Exporting oil from the Caspian.
8. This brilliant Czech commander was killed by one of his soldier - Irish mercenary. Who was the commander and who was the soldier ?
Answer: Commander - Albrecht von Waldstein (aka Wallenstein) Soldier - captain Walter Deveroux
9. Who was the first European king who have come with crusade to the Holy Land?
Answer: Sigurd I of Norway - he led so called "Norwegian Crusade" (1107-1109) (Editor: In this question, the term "King" was distinguished from "Emperor")
10. Who was the advisory to Cao Huan who overthrew the Wei Dynasty and replaced it with Jin?
Answer: Sima Zhao
11. Who was the longest Prime Minister of the Latter Han dynasty?
Answer: Cao Cao (or Cao Mengde)
12. In this battle (1378) the infantry decided the destiny of combat by charging with success against the Mongol cavalry. Who was commander of Mongol's enemies?
Answer: Battle on the river Vozha (Voza). Spelling can be different. It was the first Russian victory vs. Mongols. The right answer is Prince Dimitri Donskoj
13. Who were the 5 tiger generals of Shu? (221-26?).
Answer: Tong Pass-Ma Chao (Mengqi) Killing Pang De-Guan Yu (Yunchang) Drawing Lu Bu-Zhang Fei (Yide) Steep Slope-Zhao Yun (Zilong) Old Age-Huang Zhong (Hanshen)
14. Fort William Henry fell to the Marquis de Montcalm during his 1757 offensive. The fort was surrendered to the French after a short siege. Who was the British commandant of the fort?
Answer: Lt. Colonel George Munro
15. Who was the British naval officer who helped direct the besieged Ottoman forces at Acre during Napoleon's offensive into Syria in 1799??
Answer: (Commodore William) Sidney Smith
16. Which of the Three Kingdoms army was mainly a navy?
Answer: Wu (Easter Dynasty and Southland are also acceptable)
Question Authors: (user who contributed the question) 1. Not Available; 2. Not Available; 3. Not Available; 4. Not Available; 5. Not Available; 6. Not Available; 7. Not Available; 8. Not Available; 9. Not Available; 10. Not Available; 11. Not Available; 12. Not Available; 13. Not Available; 14. Not Available; 15. Not Available; 16. Not Available;


Total Quiz VIII Part 3

1. What was the battle when after French defeat the unit of Napoleon's Imperial Guard capitulated for the first time?
Answer: 26 July 1808 at Bailén
2. This formidable ancient commander was killed by an old women during siege of some city in Greece. What is the name of commander ?
Answer: King Pyrros of Epiros was killed during the siege of Argos in 272 BC by a tile thrown from an old woman
3. In a Roman republican army, what was the name of the first line of men (first 6 ranks)
Answer: Hastati
4. By what name were the bands of barbarian tribesmen hired into the Roman Army towards the end of the Empire's power called?
Answer: foederati. Alternative Answer: laeti
5. Which nineteenth century freedom fighter was a thorn in Russia's Caucasian side for thirty years?
Answer: Imam Shamil
6. Which WWII operation launched by the Allies was considered to be "90% successful" by one of its commanders, despite that it failed to reach its main goal and is generally considered by modern historians a failure for the Allies.
Answer: Market-Garden
7. How many Uyghur khaghanates were there in history?
Answer: Three; there were the Orkhun Uyghur, Turfan Uyghur and Kansu Uyghur khaghanates. Additional info (by Quiz Participant Kolovrat): The First Uighur kaghanate was established in Khanghaj in 323. The Second Uighur kaghanate was founded in 523 and existed 80 years In 743 the Third Uighur kaghanat was built on the ashes of the Eastern-Turkic Qaghanat After the fall of the Third Uighur Kaghanate in 840 the Uighurs created a state on territory of Eastern Turkestan with the center in town of Turpan In 902-1036 the Uighur Ghanjou state was formed. The Uighur Koutchar Princedom existed in 11-12. Altogether 6 Uyghur states, among them 3 Kaganates
8. What did Pope Gelasius do that would "immortalize" a certain 3rd century figure who was executed by the Roman Emperor Claudius Gothicus?
Answer: He made Valentines Day by renaming and Christianizing the preexisting pagan Lupercalia festival. Additional info (by Quiz Participant Kolovrat): In 5th century, Rome, mid- February was the time of the Lupercalia festival, an ode to the God of fertility and a celebration of sensual pleasure, a time to meet and court a potential mate. In AD 496, Pope Gelasius outlawed the pagan festival. But he replaced it with a similar celebration. The saint Bishop Valentine was chosen as the patron saint of the new festival. Saint Valentine had been beheaded for helping young lovers marry against the wishes of the emperor Claudius.
9. During the reign of the Wei dynasty from 220-280 AD, who sat on the Dragon Throne the longest?
Answer: Cao Rui, son of Cao Pi corret answer Cao Fang (aka. Wei Shaodi)
10. What U.S.-Spanish treaty gained Americans the "right of deposit" in the port of New Orleans?
Answer: Pickney's Treaty
11. The famous Native American leader Tecumseh was killed in 1813 while fighting with the British against the Americans at what battle?
Answer: Battle of Thames also called Battle of Moraviantown
12. In which battle did the Ottomans use cannons for the first time?
Answer: Battle of Kosovo 1389
13. Who was the first ruler in history who used the title "Sultan"?
Answer: Mahmud of Ghazni
14. Who was the man that usurped the Han throne in the early years of AD?
Answer: Wang Mang, he was conquered in 23 AD.
15. Who was the Boer commander that "lagered" his wagons and managed to hold off a much larger Zulu force in 1838
Answer: Andries Pretorious
16. A forerunner and leading figure of the Greek enlightenment and confederation, he was a visionary of Balkan liberation from Ottoman rule. He was betrayed by a compatriot, who handed him to Austrian autorities who, on turn, extradated him to Ottomans, to be sentenced to death and executed.
Answer: Rigas Velestinlis Fereos, [(1757-1798) born in Velestino of Thessaly]
Question Authors: (user who contributed the question) 1. TJK; 2. TJK; 3. Imperator Invictus; 4. Not Available; 5. Wulfhere; 6. Imperator Invictus; 7. Not Available; 8. Imperator Invictus; 9. Not Available; 10. Cherub Marechal; 11. Cherub Marechal; 12. Ihsan; 13. Ihsan; 14. Lordostrategy; 15. Serge L; 16. Serge L;


Total Quiz VIII Part 4

1. Since this civilization did not have paper, they used a unique system of keeping record that consisted of knots tied to a bundle of small cords suspended from one thick cords. What civilization that flourished during the 15th century used this system. Name the civilization.
Answer: The Inca
2. This XVIII-century Hungarian nobleman traveled through the Russia and Asia to Africa where he became the Emperor of some African country. Who was this nobleman?
Answer: Maurice Benyowsky (20 Sep 1746 - 23 May 1786). He was a nobleman of the Kingdom of Hungary which encompassed present day Slovakia. Born in Vrbove (Trnava), he was proud of his Slovak, Hungarian and Polish background. He began his career as an officer in the Seven Years' War. In 1768 Benyowsky joined the Polish Confederation (Konfederacja Barska) to fight side by side with Pulaski brothers for independence of Poland from the Russian rule. He have achieved the rank o general. After being captured by Russians in 1770 he was sent into exile to the east Siberia (Kamchatka). However he managed to escape from the captivity. He rallied his fellow prisoners and managed to capture the fort of the governor and the heart of his daughter. He then commandeered a Russian ship and set out for a discovery trip through the Northern Pacific (well before James Cook and J. F. La Perouse) arriving in Macao in 1771. He also visited the huge island of Madagascar off the African coast, then still independent and ruled by countless native chieftains. In 1772 Benyowsky eventually arrived in France, where he learned about his promotion to General of the Polish Confederation, as well as about his growing international fame. He suggested to the King Louis XV that he should establish a French colony on Formosa or Madagascar. The king appointed him as Governor of Madagascar, gave him the title of count and a few promises, and sent him off to Madagascar. In 1774 Benyowsky arrived in Madagascar with a corps of volunteers. He established a colony at Maroantsetra (Antongil Bay) called Louisborg, with a hospital/quarantine on Nosy Mangabe. Besides building the French presence and geographically exploring the island he was unifying tribes. In 1776 local kings elected him as their Ampansacabe (Emperor).
3. Edward III's mother Isabel was the daughter of which French King
Answer: Philip IV the Fair
4. In China, in 280 AD, which dynasty forced the Sun family's Wu dynasty to submit?
Answer: Jin
5. For a long starting at the Middle Ages, Europeans believed in a magnificent King of the East that would one day lead the Christians into victory against the Muslims. However, the lack of a clear understanding of this King of caused the Europeans to redefine the location of this King several times over the next centuries, before realizing that the legend was false. Who was this magnificent king of the East as many Europeans once believed existed?
Answer: Prestor John
6. Who was the first Osmanli (Ottoman) ruler with "Sultan" title granted by Caliph?
Answer: Bayezid I the "Thunderbolt". Although the empire was founded by Osman I in 1299 or 1300, the first three rulers (Osman I, Orkhan and Murad I) used the title "Begh" only. During the reign of Murad I, they began to use the title "Emir", and Bayezid I also used it until the Battle of Nicopolis in 1396. After the victory, Bayezid started to use the title "Sultan" which was granted to him by the Abbasid caliph in Egypt
7. During the Ming Dynasty, a unique animal that was identified as a "unicorn" was brought into China for the first time. What was this animal?
Answer: Giraffe
8. Which famous West African King was said to have given away so much gold on a pilgrimage to Mecca that it decreased the value of gold in Egypt by as much as 20 percent for a decade?
Answer: Mansa Musa (Mousa)
8. Who was the first Turkologist to read the Orkhun Inscriptions?
Answer: Wilhelm Thomsen
9. Name the French Marshal (Marechal du Empire) who served as King Joseph Bonaparte's chief of staff during French rule of Spain during the Peninsular War.
Answer: Marshal Jean-Baptiste Jourdan About Jourdan:
9. Which Turkic peoples converted to Islam first? (Two answers)
Answer: Volga Bulgars and Khara-Khanids
10. Which Orkhun Uyghur ruler converted to Manicheism?
Answer: Bögü Khaghan
10. Who was the author of the famous book "Diwan-i Lugat-it Turk" which gives some great info about the Turkic Peoples of the 11th century?
Answer: Mahmud of Kashgar
11. Who founded the royal family of the Khwarezm-Shahs?
Answer: Anushtegin or Anush Tigin. Moderator's Note: "I have decided to admit also to Kolovrat's answer Qutb al-Din Muhammad ( Qudbaddin Mohammed - son of Anush Tigin) as the question was not so clear..."
11. This King of Denmark converted Denmark to Christianity.
Answer: Harald Bluetooth
12. Which was the best Allied fighter squadron during Battle of Britain?
Answer: 303 Kosciuszko Squadron (Polish) The official record for the period of Battle of Britain makes No. 303 the the top-scoring RAF squadron: 125 confirmed and 14 probable victories, 6 enemy aircraft damaged.
12. This medieval European hero saved the day during battle by gathering enemy pikes against his breast. Who was the hero ?
Answer: Arnold von Winkelried
13. What was the name of the Zulu prince that led the attack on Rorke's Drift?
Answer: Dabulamanzi KaMpande
13. Who was the British colonial official that planned and instigated the Anglo-Zulu War of 1879?
Answer: Sir Henry Bartle Frere
14. Very important chemist who demonstrated the role of Oxigen in combustion, rusting and respiration. 1)Who was he? 2)how did he die?
Answer: 1)Antoine Laurent Lavoisier 2)On the guillotine
14. What was the name of Cetewayo's political faction when he was fighting for control of Zululand?
Answer: Usuthu
15. This magnificent building has an Italian Name, but it is not in Italy. It is one of the most beautiful baroque mansions of its country. This was where a Treaty re-establishing the sovereignty of that same country was signed in 1955, making its name synonymous with freedom. What's this building name?
Answer: Palace Belvedere
15. Famous scientist who lost part of his nose in a duel.
Answer: Tycho Brahe
16. What type of gladiator in Ancient Rome held a net and a trident?
Answer: Retarius
16. The famous Colosseum was dedicated in 80 AC. Who dedicated it?
Answer: Emperor Titus
Question Authors: (user who contributed the question) 1. Imperator Invictus; 2. tJK; 3. Wulfhere; 4. Lordostrategy; 5. Imperator Invictus; 6. Ihsan; 7. Imperator Invictus; 8. Imperator Invictus; 8. Ihsan; 9. Cherub Marechal; 9. Ihsan; 10. Ihsan; 10. Ihsan; 11. Ihsan; 11. The Adder; 12. TJK; 12. TJK; 13. F18fett; 13. F18fett; 14. Serge L; 14. F18fett; 15. Serge L; 15. Serge L; 16. The Adder; 16. The Adder;


Total Quiz VIII Part 5

1. At some point in the middle ages (500-1450 AD), the Indian Ocean became a particularly flourishing trade network, being perhaps the only medium in which traders from the Far East and Middle East can interact. One factor that encouraged this was the temporary decline of another trade network - which network?
Answer: Silk Road
2. Which classical western (Greek/Roman) writer was so renowned that later Medieval scholars considered his work to be magical, and thus they modified his original name to one that meant "Magic wand"?
Answer: vergil (publius vergilius maro), name modified to "Virgil"
3. In 1157, a term/word for was introduced for the first time to designate a certain European state. a century later, this term that introduced in 1157 combined with another term that also designated the same nation to form the official name of the state. two centuries later , more terms was added to this official name. What is the name of this European state , as commonly known ?
Answer: Holy Roman Empire
4. During Napoleon's Wars one regiment of Russian infantry was awarded for the courage in one battle by permission of wearing their old fashioned caps (when other regiments have to change into new model caps). What was the name of infantry regiment and what was the battle ?
Answer: Pavlovski Grendiers Regiment and battle of Friedland (The moderator also accepted the alternative answer of "the battle of Preussisch-Eylau")
5. In the late 1370s, the White Horde launch a series of campaigns that lasted several years against the factions of the collapsed Golden Horde. Somewhere in the 1380s, the the strongest and most prominent lord of the Golden Horde factions was defeated and the entire area became under control under the Khan of the White Horde. Near what famous location did the White Horde triumph over the Golden Horde?
Answer: Khalka River
6. What was the Turkish title of Sultan Süleyman I the Magnificent?
Answer: "Qanuni" or "Lawgiver"
7. Which Sun (person by the name "Sun") led forth the Wu dynasty to submit to Jin?
Answer: Sun Hao
Question Authors: (user who contributed the question) 1. Imperator Invictus; 2. Imperator Invictus; 3. Imperator Invictus; 4. TJK; 5. Imperator Invictus; 6. Ihsan; 7. Lordostrategy;


(The questions have been edited from their original state for grammar and clarity. Authors whose username have changed from the time of the quiz are given in their current form)

Sources: The original quizzes can still be found on Heavengames' history forum: www.heavengames.com/cgi-bin/forums...